2009

la prima sa ediţie (1- 5 octombrie 2009), care a coincis cu trecerea a 20 de ani de la căderea comunismului, noi am ales să privim înapoi cu un zâmbet si am prezentat parodiile realizate atunci pe care mulţi nu şi le amintesc sau nu le cunosc deloc, având despre epoca comunistă o perspectivă minimalizatoare sau incompletă.

 

PROGRAM

1-4 octombrie, Cinema Eforie

 Joi  1 Octombrie        Films for fun (1 – 4 oct)

 15:00  PROGRAM DE FILME STUDENŢEŞTI 1

 17:30  ŢARUL Ivan SCHIMBĂ PROFESIA / Ivan

                      VASILIEVICI MENIAE  OFESIU

                      URSS , 1973

                      R: Leonid Gaidai, s. rom.

Călătoria comică în timp pare inaugurată de filmul Hibernatus (1969, Franţa, R: Edouard Molinaro, cu Louis de Funès). La Leonid Gaidai o maşină a timpului angrenează accidental şi un personaj medieval real, ţarul Ivan cel Groaznic, care ajunge în Moscova anilor `70. Prin acest procedeu comic SF-ul rusesc anticipează cu 20 de ani Vizitatorii (1993. Franţa, R: Jean-Marie Poire, cu Jean Reno).

 

 

19:30  Prezentare eveniment MANUELA HARABOR

20:00  JOE LIMONADĂ / LIMONADOVI JOE
ANEB KONSKA OPERA
Cehoslovacia, 1964
R: Oldrich Lipský, s.rom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vineri 2 Octombrie
15:00  PROGRAM DE FIME STUDENŢEŞTI 2
18:00  MÂNA CU BRILIANTE/ BRILIANTOVA RUKA
URSS , 1968
R: Leonid Gaidai, s.rom.

 

Comedie poliţistă parţial localizată la Istanbul în care o coincidenţă (o imprecaţie scoasă de durere de către un oarecare este şi o parolă pentru bandiţi) acţionează ca un bulgăre ce se transformă într-o avalanşă. Istanbulul începuse a fi o locaţie minunată pentru spionaj şi jafuri odată cu Călătorie spre teamă/ Journey into Fear (SUA, 1943, R: Norman Foster, cu: Joseph Cotton, Orson Welles şi Dolores del Rio). În anii `60, când Gaidai a turnat filmul său, oraşul de pe două continente devenise déjà un personaj de neînlocuit în mai multe filme occidentale din care cel mai celebru era Topkapi (SUA, 1964, R: Jules Dassin, tot după un roman de Eric Ambler). Acest film al lui Jules Dassin a devenit un model căci mai multe elemente între care locaţia exotică au fost parodiate de Blake Edwards în ciclul Panterei roz iar spargerea cu ajutorul unui acrobat a fost preluată de regizorul John Woo şi interpretul Tom Cruise în Misiune imposibilă II  (2000). Dacă ţinem cu tot dinadinsul acţiunea din Mâna cu briliante seamănă cu cea din Prostănacul/ Le corniaud (1964, Franţa, R: Gerard Oury, cu Bourvil şi Louis de Funes). În ciuda Zidului realizatorii de filme din Est şi Vest vedeau unele dintre filmele reprezentative ale celeilalte tabere însă nu putem conchide neapărat că Gaidai s-a inspirat în Mâna cu briliante din filmul lui Oury sau că Ţarul Ivan îşi schimbă profesia a fost imitat de realizatorii Vizitatorilor.

 

20:00   VARĂ LINIŞTITĂ/ MIRNO LEATO
Iugoslavia, R.Macedonia, 1961 / s.engl.
R: Dimitrie Osmanli

Concediul unor intelectuali cazaţi într-un muzeu devine coşmar pentru aceştia dar o poveste comică pentru spectatori.

 

 

Sâmbătă  3 Octombrie  Films for fun (1 – 4 oct)

 

15:00     PROGRAM DE FIME STUDENŢEŞTI 2
18:00    STRANGULATOR ÎMPOTRIVA STRANGULATOR/ DAVITELI
PROTIV DAVITELJA
Iugoslavia, 1984 / s.engl.
R: Slobodan Sijan

 

Slobodan Sijan e cunoscut pentru două filme anterioare ale sale, Cine cântă acolo? şi  Familia Marathon. El rămâne un maestru al registrului comic şi abordând un subiect horror. Parodia sa reuşeşte să fie deopotrivă serioasă şi bine documentată în psihanaliză dar ajunge la rezultate comice atunci când sondează mecanismele filmelor horror în general şi atmosfera celor ale lui Mario Bava în particular.

 

20:00 NICK CARTER SUPERDETECTIV/ ADÉLA
JESTE NEVECERLA
Ceholovacia, 1977
R:  Oldrich Lipský, s.rom.

Detectivul Nick Carter apare ca personaj în America la sfârşitul secolului 19 şi a supravieţuit în romane până în 1990. Oldrich Lipský  îl convoacă în Praga începutului de secol 20 pentru a rezolva un caz în care crimele în serie au drept autor un criminal absolut neobişnuit. Atmosfera anilor 1900 este sugerată şi de inserturi iar Jan Švankmajer contribuie decisiv cu nişte trucaje spectaculoase. Dacă vreţi, povestea aminteşte întrucâtva de The Little Shop of Horrors (1960) al lui Roger Corman.

 

 

Duminică  4 Octombrie  Films for fun (1 – 4 oct)

 

15:00 PROGRAM DE FILME STUDENŢEŞTI 4
17:00 SPIONUL BALCANIC/ BALKANSKI
SPIJUN
Iugoslavia, 1984/ s.engl.
R: Duşan Kovacević, Božidar Bota Nikolić

După ce s-a stabilit în Occident, Petar Jakovljević se întoarce pentru afaceri pe meleagurile natale. Devine obiectul unei urmăriri asidue din partea vecinului său Ilija Cvorović. Adaptare pentru ecran a cunoscutei piese de teatru a lui Duşan Kovacević, cel care a realizat şi scenariile la Underground sau ale altor filme iugoslave cunoscute între care cele ale lui Slobodan Sijan.

 

 

19:00 CASTELUL MISTERIOS DIN CARPAŢI/
DAVITELI PROTIV DAVITELJA
Cehoslovacia, 1981/ s.rom.
R: Oldrich Lipsky

În acelaşi an în care Stere Gulea adapta pentru ecran o versiune politizată a romanului lui Jules Verne căci acţiunea este legată de mişcarea memorandistă din Transilvania, Oldrich Lipský pornea tot de la Jules Verne dar parodia cu vervă filmele cu vampiri după exemplul lui Polanski, revoluţia industrială căci maşinăriile inventatorului nebun Orfanik (Rudolf Hrusínský) sunt fragile, fenomenele paranormale, ca şi pasiunea supuşilor austro-ungari pentru muzică. Acţiunea are loc în regatul muntos şi arhaic Carpathia şi se fac, evident, referiri şi la Dracula. Şi când te gândeşti că în aceeaşi vreme Dracula şi vampirii erau la noi subiecte tabu…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *